top of page

WEB 3.0 Nedir?

Blockchain teknolojisi ile birlikte daha da mümkün hale gelen Web 3.0 nedir? Hayatımızı nasıl değiştirecek?



Web 3.0, herhangi bir aracı olmadan, merkeziyetsiz bir bağlantı kurmaya olanak sağlayacak. Yine merkeziyetsiz bir sisteme sahip kripto paralar son dönemlerin viral konusu oldu. Bu da Web 3.0’ın gerçekleşmesi ihtimallerini tekrar gündeme getirip bizi istemsiz bir beklentiye sürükledi.


Web 3.0 daha iyi anlamak için öncelikle Web 1.0 ve Web 2.0’ın ne olduğunu bilmemiz gerekiyor, isterseniz kısaca Web 0.1 ve Web 2.0’dan bahsedelim.


Web 1.0;


Statik Web olarak da bilinen Web 1.0, 1990'larda kullanıma açılan ilk ve en güvenilir internet yapısıydı. Yalnızca tüketilen bir sisteme dayalı olan Web 1.0’da, kullanıcının her hangi bir etkileşimde veya eylemde bulunması mümkün değildi. Kısıtlı sayıdaki internet sitelerinden bilgileri toplayabiliyorduk. Bu bilgileri paylaşma veya altına yorum yapma seçeneğimiz yoktu.


Web 1.0 döneminde günümüzdeki gibi filtreleme seçenekleri mevcut değildi. İstediğimiz bilgiye ulaşmak bir hayli zaman alıyordu. Basitçe söylemek gerekirse, içerikler seçkin birkaç kişi tarafından oluşturuluyor, dizinlerde sıralanan veriler tek yönlü dar bir patika üzerinden aktarılıyordu.


Web 2.0;


Günümüzde de kullanmaya devam ettiğimiz Web 2.0, Sosyal Web olarak da adlandırılıyor. YouTube, Instagram, Twitter ve daha birçok popüler uygulama Web 2.0 ile hayatımıza girdi. Javascript, HTML5 ve CSS3 gibi web teknolojileri kullanılmaya başladı. Bu gelişmeler sayesinde internet çok daha etkileşimli hale geldi.


Bu durum, günümüzde pek sık kullandığımız, sosyal ağların hem de kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üretiminin gelişmesinin önünü açtı. Veriler, çeşitli platform ve uygulamalar arasında dağıtılabiliyor ve paylaşılabilir hale geldi.


Web 3.0 nedir?


Web 3.0, kullanıcılara yardımcı olmak için akıllı programlar çalıştırabilecek yapay zeka sistemlerinin gücü sayesinde interneti daha akıllı hale getirecek. Bilgiler insan benzeri zeka ile işleneceğinden, web evriminin bir sonraki aşamasına geçilecek.


Tim Berners-Lee, Anlamsal Web teknolojisi; sistemler, insanlar ve ev cihazlarının arasında kurulan "otomatik" arayüz şeklinde tanımladı.

Bu nedenle içerik oluşturma ve karar verme süreçleri hem insanlar hem de makineler tarafından gerçekleşecek. İçeriklerin kullanıcılar için uyarlanacağı, internete bağlanan her kişiye özel biçimde akıllı içerik oluşturulması ve dağıtılması sağlanacak.


Web 3.0 hayatımızı nasıl değiştirecek?


Uygulamalar ortadan kalkacak


Web 2.0’daki ”app” ismi alan uygulamaları, Web 3.0’da ”dapp” (Decentralized app – merkeziyetsiz uygulama) adını alıyor. Yani internette gezinmek için uygulamalar yerine cüzdan mantığı ile çalışan dapp‘ler kullanılacak. Böylece üretilen içeriğin ücretini, sadece üretici alacak ve uygulamalar bundan herhangi bir kar güdemeyecek.


Bana Ulaşın

  • Beyaz Facebook Simge
  • Beyaz Heyecan Simge
  • Beyaz Instagram Simge

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page