“Metaverse” kelimesi Yazar Neal Stephenson, gerçekçi 3D binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında buluşan gerçeğe yakın avatarları anlattığı 1992 bilim kurgu romanı "Snow Crash"te karşımıza çıkmıştır.

Metaverse, Facebook ve Microsoft'un her ikisinin de sahiplenmeye çalıştığı bir kavram oldu.
Bununla birlikte; Facebook grubu kendisine bir çatı şirket kurarak adına “Meta” adını verdi.
Microsoft ise Metaverse’ye “İnsanların ve nesnelerin dijital temsilcilerinin yaşadığı dijital bir yerdir” tanımını getirdi.
![]() | ![]() |
Peki nedir bu Metaverse?
Metaverse, gerçek ve sanal dünyanın bilim kurgu ile birleştiği bir 'dijital dünya' olarak tanımlanabilir.
Özellikle Facebook'un konuya ilgi duymaya başlamasıyla kavram daha da ön plana çıkmıştır. Nitekim elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahiptir. Bu da yapay zekâ temelli bir yapay dünyanın, insanların bireysel sınırlarını tehdit edeceği endişesini doğurmuştur.
Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan kavram internetin geleceği olarak görülmektedir. Metaverse adı verilen bu yapay evrene ilk giriş yapan şehir ise Seul kentidir.
Bu teknoloji yeterince geliştiği takdirde, insanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatına erişecektir. Hatta 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott metaverse ortamında sanal bir konser düzenlemiştir.